Viete nájsť dôvody, prečo bábätká plačú?

V tomto článku sa dozviete viac o tom, prečo bábätká plačú, ako rozlíšiť hlad od iných príčin nespokojnosti ako sú únava, bolesť, nervozita, smútok, potreba byť vám nablízku…

Keď sa bábätko narodí, je ťažké plač počúvať, nieto ešte rozoznať jeh príčinu. Časom sa každá mama naučí rozpoznať “druh”. Je to akási zmes intenzity, tónov a dĺžky. Všetky druhy majú jedno spoločné – sú komunikačným nástrojom dieťaťa, ktorý spoľahlivo funguje po celom svete. Ponúkam vám pár postrehov, ako ho dešifrovať.

Hlad

Väčšina žien pripisuje plaču nálepku hladného bábätka. Strach, že dieťatko je hladné pramení zo zlého začiatku v pôrodnici, kedy kompetencie matky a jej schopnosť nakŕmiť vlastné dieťa sú často narušené personálom. Ženy si nesú tento strach ešte dlho potom, čo budovu pôrodnice opustia. Zakaždým, keď sa bábätko rozplače, ponúkajú prsník, bez rozmýšľania nad inými možnými príčinami plaču.

Keď dieťa prsník nepríjme, spochybňujú dostatočnú tvorbu mlieka a uchýlia sa k dokrmovaniu fľašou. Tak spustia kaskádu pridružených problémov s dojčením, najčastejšie bolesti bruška, úplného odmietania prsníka, narušenia spánkového rytmu. Hlad bábätka sa však DÁ ROZPOZNAŤ –  deti s nízkym príjmom mlieka nepriberajú, sú apatické alebo naopak veľmi podráždené, necikajú alebo sa objavia kryštáliky moču v plienke a prisávajú sa na hocičo s cieľom napiť sa. Ak nepozorujete tieto signály, hľadajte iné príčiny plaču.  Ak máte príznaky hladného bábätka a chcete zlepšiť tvorbu, postupujte podľa návodu nižšie:

Prvá pomoc, ak máte pocit, že tvorba MM by mohla byť lepšia:

  • Vyzlečte sa s bábätkom do naha, ľahnite si spolu do postele a buďte v kontakte koža na kožu čo najdlhšie
  • Skráťte intervaly kŕmenia, 3 hodiny spánku sú pre bábätko príliš dlho
  • Pomáhajte bábätku vytiahnúť MM z pŕs stláčaním počas kŕmenia
  • Striedajte prsníky aj viackrát po sebe kým bábätko prejavuje ochotu piť
  • Dokŕmte cievkou na prsníku, ak dieťatko nervózne saje
  • Ak sa dieťatko neprisáva, odsávajte si MM pravidelne a kontaktujte laktačnú poradkyňu, ktorá vám ukáže, ako nakŕmiť neprisávajúce sa dieťatko
  • Začnite užívať bylinky- senovku a benedikt, moringa

Nezabudnite sledovať aj iné signály dieťatka, ktoré vám napovedia, či dôvodom ich plaču nie je niečo iné, napríklad bolesť bruška, zvracanie, časté úľaky a budenie sa zo spánku po krátkom čase. Ak sa trápite s akýmikoľvek spomenutými problémami, poraďte sa s laktačnou poradkyňou napríklad na Mamila.

Únava

Keď sa dieťatko narodí, sme z neho hotoví. Snažíme sa mu ukazovať svet. No zabúdame, že vo vašom brušku nemalo takmer žiadne podnety okrem vášho hlasu, tlmeného svetla, vlastne tam objavovalo nudu. Zachovajte mu toto aspoň pár týždňov po pôrode. Ak aj nejaký program vytvoríte, napríklad návštevu rodiny, tak mu to vykompenzujte následným kľudom a tichom. Keď spí, nebuďte ho (iba ak riešite prblémy s hladom), keď bdie, doprajte mu obhliadať sa naokolo bez ďalších vzruchov.

Novorodenec vydrží bdieť asi 15 minút, dvojmesačné bábo aj 45 minút.

Buďte stále pri ňom, dieťa nie je evolučne uspôsobené na to, aby bolo samé. Potrebuje byť ubezpečené, že ste nablízku, iba vtedy kvalitne spí. Uspávajte na prsníku – dieťa potrebuje sať na upokojenie sa. Čím viac programu a zaťaženia bábätko má, tým viac príležitostí k odpočinku potrebuje.

Niektoré deti si nesú aj psychickú záťaž z pôrodu. Nie každý pôrod je krásny a dokonalý. Nie každé dieťatko je ihneď pri svojej mamičke, naopak, musí zniesť odlúčenie a teda je citlivejšie na podnety a stres. Veľa sa mojkajte, hojdajte, noste – toto bábätko pozná z bruška a je mu to príjemné. Má to pozitívny vplyv na  životné funkcie ako dýchanie, trávenie a vytváranie nervových spojení v mozgu. Snažte sa o bezpečnú a jemnú manipuláciu s telíčkom dieťaťa. Vyvarujte sa  prudkých pohybov a natriasania.

Bolesť

Pôvod bolesti sa ťažko identifikuje. Môže mať psychické alebo fyzické príčiny. Áno, aj bábätká cítia. Niekedy zrkadlia náladu a psychické rozpoloženie rodičov. Môžu si niesť traumy z hospitalizácií bez vašej prítomnosti. Inokedy zase trpia asymetriou tela so svalovými blokádami. Všímajte si preto, či nepreferujú jednu stranu, nemájú úklon hlavičky, nereagujú citlivo na dotyk konkrétneho miesta na tele. Môže to byť vrodené alebo získané nesprávnou manipuláciou a spôsobovať bolesť.

Osobitne venujte pozornosť tráveniu. Všetky deti majú horšie trávenie v šestonedelí, žiadne by sa ale nemalo zvíjať v kŕčoch a neutíšiteľne plakať. Doprajte mu jemnú masáž bruška pred každým kŕmením, nechajte ho chvíľu bez plienky pri prebaľovaní,  často skúšajte rôzne bezpečné polohy. Pri detičkách trpiacich refluxom si pomáhajte častým polohovaním do vyvýšenej polohy vždy aspoň na 30 minút od dojčenia. Detaily správnej manipulácie učím na predpôrodnej príprave, alebo na popôrodnej osobnej návšteve u vás doma. Spolupracujem taktiež s MC Bublinka, kde pôsobí skúsená terapeutka pre deti, venujúca sa náprave odchýliek v psychomotorickom vývine dieťaťa. Viac sa dozviete na Bábätko v objatí.