Hemoroidy vznikajú zvýšeným tlakom na konečník následkom uvoľnenia a poklesu panvového dna  (PD). Príčin tohto javu môže byť niekoľko: zmena konzistencia a intervalov pri vyprazdňovaní, pôsobenie tehotenského hormónu relaxínu na PD v kombinácii s váhovým prírastkom, oslabenie svalov a zmena postúry so sekundárnym vplivom na PD ako aj priebeh pôrodu s dôrazom na tlačenie bábätka.

Tehotné by mali týmto javom predchádzať  a zabezpečiť si kvalitnú predpôrodnú prípravu, ktorá by mala obsahovať okrem poradenstva ohľadom výberu zdravotného tímu a edukáciou v úľavových polohách mala cieliť aj na nastavenie cvičebného plánu a stravovacích návykov.

Ak už sa s týmto problémom potýkate, tu je pár informácií, čo s tým môžete robiť. Tento článok je zameraný na vonkajšie hemoroidy, ktoré málokedy zvyknú krvácať, no zdurenie spôsobuje svrebie a pálenie pri sedení a chôdzi. Pri vonkajších hemoroidoch je proktológmi zväčša odporúčaná liečba krémami s účinnou látkou na urýchlenie hojenia zápalu. Krém sa nanáša dvakrát denne (ráno a večer). Okrem symptomatickej liečby by ste mali dbať aj na iné podporné aktivity, ktoré už od proktológov nedostanete, nakoľko to nevychádza z ich odpornosti. Preto je vhodné mať dulu, ktorá zlučuje viac oborov a dokáže podať relevantné informácie komplexne.

            Pri liečbe krémom je vhodné pridať jemné vťahovanie PD. Ráno pred tým, ako vstanete z postele, kľaknite si na štyri, oprite sa o predlaktia a na prst jednej ruky si naneste krém o veľkosti hrášku. Opatrne si natrite okolie hemoroidu, následne opuch jemne vtlačte cez konečník. Po zatlačení do vnútorného konečníka (prejdete dvomi otvormi) si prst vnútri podržte a niekoľkokrát vtiahnite PD dnu, pričom zvierate prsť ritným otvorom. Pri poslednom vtiahnutí opatrne vytiahnite prst a podržte sťah čo najdlhšie to pôjde. Pomaly uvoľnite sťah a párkrát sťah ešte zopakujte, tentokrát však bez prstu v konečníku. Vstaňte z postele cez bok, pričom vtiahnete PD. To isté opakujte večer.

            Počas dňa je dobré pri bežných aktivitách ako umývanie riadu, dvíhanie predmetov alebo sedenie na gauči dbať aj na vťahovanie PD, sťah-uvoľnenie. Pozor aj na kýchanie, kašlanie, smrkanie bez vtiahnutého PD. Samozrejmosťou je aj dodatočná hygiena, použite miesto toaletného papier bidet/sprchu, vyhýbajte sa dlhému sedeniu na WC, používaniu drapľavého papiera a zaraďte kúpeľ v repíku, dubovej kôre a rumančeku. Dobrý tip je na kozmetický tampón odvar zo spomínaných bylín naniesť a vložiť do nohavičiek, takto pôsobí odvar dlhšie a nemusíte pritom sedieť.

            Strava by nemala byť pikantná, korenená. V tradičnej čínskej medicíne je dobré zahrnúť teplé jedlá, tekuté (vývary, kaše, dusené mäso) a potraviny na doplnenie sleziny. Vhodné potraviny sú obiloviny vrátane slzovky, melóny, uhorky, mungo, zeler, maliny. Vedela by som menovať ďalšie ale je dobré prejsť internet pre rady. Neodporúčané sú káva, sladkosti, tučné jedlá a údeniny. Navyše každá z nás má zaručený recept, po ktorom jemne preháňa a pomôže to urýchliť pasáž črevom. To zabezpečí rýchle vyprázdnenie.

            Poslednom nemenej dôležitou súčasťou liečby by mal byť pohyb – aspoň 5 km denne rýchlej chôdze ideálne s nordic walking palicami aj v mierne zvlnenom terénne. Taktiež na foto nižšie sú cviky bezpečné pre tehotné a po pôrode, kde posilnite PD.

Cvik 1: Ľahnite si na podložku (ak pre pokročilé tehotenstvo nemôžete ležať na rovnej podložke, dajte si pod krížovú oblasť malý overball). Nohy pokrčte a panvu dajte do normálnej roviny, nevtláčajte kríže do podložky. Bradu jemne pritiahnite k hrudníku. Ruky voľne položené pozdĺž tela. Nádych do brucha, telo je uvoľnené. S výdychom päty nôh jemne ťahajte k zadku pritom vťahujte konečník, močový mechúr, PD dnu. Cvik opakujte toľkokrát, koľko si viete vťah uvedomiť. Ak sa rozpadne cvičenie (utekajú vám časti tela), je potrebné prestať. Pravidelným cvičním sa počet opakovaní bude zvyšovať.

Cvik 2: Kľaknite si na podložku a oprite sa o predlaktia. Narovnajtechrbát, pohľad smeruje medzi vaše dlane. Nádych do brucha, s výdychom tlačím predkolenia do podložky, a vťahujem konečník, PD, pošvu, a bruško dnu. Opäť opakujte pokiaľ vaše telo vládze.